İşte sizlere derli toplu, anlaşılır ve umut verici 'işsizlik maaşı alma' yolları kılavuzu;
Sıkıcı ve açılır açılmaz içinizi karartan resmi internet sitelerinden okuyacağınıza benden dinleyin efendim;
Şartlarımız şöyle;
- Öncelikle bir iş sahibi olun;
Evet yanlış duymadınız. İşsizlik maaşı almak için öncelikle bir işte çalışmış olmanız gerekiyor. Yani vay efendim ben o kadar üniversiteye gittim. Mezun olurken süper bir kariyer hayal ettim. Hocalarım ders anlatırken hep cümlelerine 'işe girdiğinizde..' diye başladı gibi mazeretler geçerli olamıyor maalesef. İşsiz sayılmak için bir zamanların işlilerinden olmalısınız.
- Kovulun;
Kapıyı çarpıp çıkmanın zevki inanılmaz. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. O zevk ki, istifa edip o kapıdan çıktıktan sonra sanki ilk bir ay kira bile ödemezsiniz.
Ancak işsizlik maaşı almak için maalesef bu zevk size herhangi bir avantaj sunmuyor.
Patronuzun sizi kapı dışı etmesi şartı maalesef maddelerimiz arasında en can sıkıcı olanı. Ancak patronunuz üstüne tazminatınızı da veren edepli ve emeğe saygılı bir işverense, kendilerine beddualarımızı yönlendirme ihtiyacımız ortadan kalkıyor.
- Haklı istifa;
Biliyorum, bir anda nefeslerinizi tuttunuz ve hemen alabileceğiniz işsizlik maaşını hesaplamak için kağıt kaleme yöneldiniz. Çünkü kendinizce hepiniz o lanet patrona gününü göstermek gerektiğini ve istifanızın haklı olduğunu düşündünüz. Ancak bu maddemizde ispat şartı bulunuyor. Neyseki bu şartları karşılamak günümüz iş koşullarını düşündüğümüzde çok da zor değil.
Patronunuz küfür veya hakaret ettiyse, sizi sürekli fazla mesaiye bırakıp bedelini ödemediyse, maaşınızı yatırmamak için direndiyse ve siz kapıyı çarpıp çıktıysanız bile işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz.
Hiç birimizin uzak olmadığı bu şartları okuyunca, hayat ne kadar güzel, kuşlar böcekler falan... ve işsizlik maaşı ne de kolay değil mi? İspat imkanları bizlerin yanındaysa tabii.
- İşyeriniz battıysa, siz çıktınız demektir;
Ne siz patronunuzun suratına kapıyı çarptınız ve de o sizin. Eğer ki tek kapanan kapı işyerinizin kapısıysa, size de açılır işsizlik maaşı kapısı :) Kimin istifası, kimin maaşı hesabı..
- Süreli işiniz tamamlandı ise;
İşe girerken zaten ne zaman işten ayrılacağınızı biliyorsanız, proje üzerinden çalışıyorsanız, imzanızı belli bir süre için attıysanız yüce devletlum size yine işsizlik maaşı kapısını sonuna kadar açıyor. Böylece siz de yüce SGK'ya daha ilk günden başvurabilecek gücü ve enerjiyi bulabiliyosunuz.
Tabii bu maddede de yine kuşlar böcekler, toz pembe hayatlar devrede. Anadolu'mun topraklarında yıllardır mevsimlik işçi olarak çalışan köylülerimiz de eminim bu imkandan her sene yararlanıyorlardır. Tabii hayatlarında bir kere SGK lafını duyabilmişlerse...
- İşsizlik maaşı için bir zamanlar işli olmalısınız;
İşte yine işsiz sayılmak için bir zamanlar işli olma şartı. İşten ayrılmadan önce en az 120 gün priminiz ve ayrıca üç yıl içinde 600 günlük priminizin ödenmiş olması gerekiyor. Yani dostlarım, üniversitede size vaadedilen o güzel dünyayı unutun. İşsiz sayılmak için bile muhakkak bir zamanlar -hem de yakın bir zamanda- çalışmış olmanız gerekiyor. Ha bu arada her hangi bir zamanda 'ay bugün işe gitmiyorum, hiiiç uğraşamam' demiş olmanız da bu hakkınızı elinizden alıyor.
- 30 gün içinde başvurun;
Ay ben kovuldum, ne yapacağım, yok efendim, unutuldum, depresyondayım falan diyemezsiniz. Devlet, bürokrasi ve hukuk, içinde duygu barındırmayan soğuk duvarlarla çevrelenmiştir. Ne psikolojiniz, ne de tembelliğiniz yasal olarak tanınmaz. O yüzden bu saydığım maddeler size uyuyorsa hemen kalkın ilk SGK'dan bir sıra numarası alın. O gün içinde size sıra gelmezse, ertesi gün yine gidin. Pes etmeyin. Sosyal devlet dediğiniz tek dişi kalmış canavar..
Bir Japon atasözünün de dediği gibi 'kriz eşittir fırsat'. Haydi bakalım aslanlarım.. Göreyim sizi..
son 15 yıldır kesintisiz sigortam yatmaktadır.sigorta girişim 1997.işten kendi isteğimle tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum fakat işsizlikten faydalanamıyorum.işten çıktığım gibi 30 gün başka yerde sigortalı görünüp işten çıkartılsam işsizlik ödeneğinden yararlana bilirmiyim.teşekkürler.
YanıtlaSil